ФОРМУВАННЯ РИТОРИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ НЕФІЛОЛОГІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНОМУ ДИСКУРСІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті досліджено формування риторичної компетентності студентів нефілологічних спеціальностей у контексті професійно-орієнтованого дискурсу. Актуальність теми зумовлена потребою підготовки фахівців, здатних ефективно комунікувати в усній і письмовій формах у межах професійної діяльності. Акцентовано увагу на міждисциплінарному характері риторики як науки, що поєднує мовознавчі, педагогічні, психологічні та культурологічні підходи.Проаналізовано поняття «риторична компетентність» у межах сучасної комунікативної парадигми та визначено її ключові компоненти: здатність створювати логічно завершене висловлення, дотримання етичних норм спілкування, уміння здійснювати переконливий вплив на аудиторію. Обґрунтовано важливість риторичної компетентності як складника мовленнєвої культури нефілолога.Окрему увагу приділено методичним засадам формування риторичних умінь у процесі вивчення української мови (за професійним спрямуванням). Охарактеризовано ефективні інтерактивні форми роботи (дискусії, дебати, рольові ігри, мовленнєві тренінги), які сприяють розвитку усного професійного мовлення. Подано приклади вправ, адаптованих до потреб нефілологічних спеціальностей.Зроблено висновок про доцільність цілеспрямованого формування риторичної компетентності шляхом моделювання ситуацій, наближених до реального професійного спілкування.
Keywords: риторична компетентність; професійно-орієнтований дискурс; студенти нефілологічних спеціальностей; українська мова (за професійним спрямуванням); мовленнєва культура; комунікативна діяльність