КОМПЕТЕНТНОСТІ, СТАНДАРТИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ В СУЧАСНІЙ ОСВІТІ ТРЕНЕРІВ ТА ІНСТРУКТОРІВ НА ПРИКЛАДІ ФІТНЕСУ В ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У цьому дослідженні проаналізовано ключові аспекти розвитку фітнес-освіти на основі матеріалів міжнародної наукової конференції «Круглий Стіл: Фітнес-освіта майбутнього: компетентності, стандарти, тенденції», яка відбулася 22 травня 2025 року. Конференція була організована Харківським національним педагогічним університетом імені Г. С. Сковороди у партнерстві з Харківською державною академією культури, Національним університетом «Чернігівська політехніка» та Академією фізичного виховання і спорту в Гданську. Авторами було досліджено актуальні проблеми фітнес-освіти, зокрема: сучасні підходи до підготовки фахівців, модель компетенцій майбутнього фітнес-тренера, взаємозв'язок стандартів вищої освіти та вимог фітнес-індустрії, інноваційні освітні технології, а також питання професійної етики та soft skills. Особливу увагу приділено аналізу співпраці закладів освіти з фітнес-клубами та галузевими асоціаціями. У дослідженні наведено посилання на офіційні вимоги до підготовки фахівців у сфері фітнесу та розглянуто приклади освітніх програм, реалізованих як в університетському середовищі, так і в приватному секторі.
Keywords: освіта; фітнес-освіта; фітнес-тренер; компетентності; стандарти освіти; інноваційні освітні технології; співпраця