УДОСКОНАЛЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ СПОРТСМЕНІВ У ТХЕКВОНДО НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У сучасних умовах розвитку спорту високих досягнень особливе значення набуває питання підвищення ефективності підготовки спортсменів. Тхеквондо як вид єдиноборств, що поєднує технічну, тактичну, фізичну та психічну підготовку, вимагає комплексного підходу до тренувального процесу. Мета дослідження: підвищення фізичної підготовленості спортсменів у тхеквондо на етапі попередньої базової підготовки шляхом застосування засобів акробатики. Методи дослідження. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Учасниками стали 20 тхеквондистів 10 років на етапі попередньої базової підготовки, що виконали програму II юнацького розряду та 7-го Купу, яких поділили на дві рівні групи - контрольну (КГ) та експериментальну (ЕГ), по 10 осіб у кожній. Програма фізичної підготовки для обох груп базувалась на рекомендованих методах і засобах, що використовуються у спортивних школах, дитячо-юнацьких спортивних школах олімпійського резерву та спеціалізованих навчальних закладах з тхеквондо. Водночас експериментальна група додатково включала у свої тренування акробатику. Результати роботи. Після завершення формувального етапу педагогічного дослідження середній показник підйому у сід з положення лежачи у тхеквондистів експериментальної групи зріс достовірно на 10,8 повторів (p
Keywords: тхеквондо; засоби; етап попередньої базової підготовки; тхеквондисти