НАСТІЛЬНИЙ ТЕНІС ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ПРИКЛАДНИХ ЗДІБНОСТЕЙ ТА ЗБІЛЬШЕННЯ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У сучасному нестабільному світі, де більшість вихованців, учнів та студентів та осіб зрілого віку проводять значну частину часу у сидячому та іншому не руховому положенні – вдома, на навчанні, на роботі, в транспорті,на дозвіллі – питання збереження та накопичення достатнього рівня рухової активності стає надзвичайно насущним. Актуальним є і покращення показників розвитку прикладних здібностей для успішної повсякденної та професійної діяльності. Малорухливий та сидячий спосіб життя є одним із ключових факторів ризику розвитку серцево-судинних та респіраторних захворювань, ожиріння, цукрового діабету, порушень опорно-рухового апарату та психоемоційного виснаження. У зв’язку із цим особливої ваги набуває пошук таких видів рухової активності та спортивної діяльності, які поєднують доступність, безпечність, різнобічний вплив на організм і водночас мають прикладний, ігровий та мотиваційний характер. Одним із таких видів є спортивна гра, настільний теніс – динамічний, але мало травматичний вид спорту, що сприяє покращенню координації рухів, розвитку швидкості реакції, просторового мислення, концентрації уваги та загальної витривалості. Завдяки невеликому просторовому та фінансовому забезпеченню, настільний теніс доступний у закладах загальної середньої освіти, вищої освіти, дитячо-юнацьких спортивних школах, спортивних та мультиспортивних клубах і також в домашніх умовах. Цей вид фізичної активності рекомендований для осіб різного віку, зокрема дітей, учнівської та студентської молоді, людей середнього та похилого віку, як ефективний засіб профілактики гіподинамії та збереження високої якості життя. Таким чином, дослідження настільного тенісу як засобу розвитку прикладних здібностей та збільшення рухової активності є надзвичайно актуальним і перспективним у контексті популяризації здорового, активного та безпечного способу життя, фізичного виховання та загального оздоровлення населення України.
Keywords: настільний теніс; фізична активність; заклади загальної середньої освіти; заклади вищої освіти; дитячо-юнацькі спортивні школи; спортивні та мультиспортивні клуби; розвиток прикладних здібностей; здоровий; активний та безпечний спосіб життя; рухова активність; психофізіологічний стан; активне дозвілля; профілактика гіподинамії