ПОТЕНЦІАЛ ЗАСОБІВ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТА ПРОТИДІЇ БУЛІНГУ В ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розкривається потенціал фізичного виховання та спорту як інструментів профілактики та протидії булінгу в закладах загальної середньої освіти. Зазначено, що фізична активність і спортивні заняття сприяють формуванню здорового способу життя, соціалізації дітей, розвитку навичок співпраці, емпатії та взаємоповаги. Особлива увага приділяється концепції «Спорт заради розвитку», яка поєднує фізичну підготовку з вихованням життєвих навичок і формуванням безпечного освітнього середовища. У статті наведено приклади міжнародного досвіду, зокрема програм ЮНІСЕФ, а також наголошено на необхідності підготовки вчителів фізкультури до виявлення та попередження насильства. Водночас окреслено ризики, пов’язані з булінгом у спортивному середовищі. Автори підкреслюють потребу в оновленні змісту фізичного виховання відповідно до демократичних цінностей, партнерського підходу та гуманістичної педагогіки з метою створення здорового і безпечного простору для розвитку дитини.
Keywords: булінг; фізичне виховання; спорт; профілактика насильства; педагогічна взаємодія; шкільне середовище; здоровий спосіб життя