ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СОЦІОНОМІЧНИХ ПРОФЕСІЙ ДО ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглядаються педагогічні умови професійної підготовки майбутніх фахівців соціономічних професій до здоров’язбережувальної діяльності. Визначено актуальність цієї проблеми в сучасному освітньому просторі, що зумовлено необхідністю формування у студентів життєвих навичок, спрямованих на збереження та зміцнення фізичного, психічного та соціального здоров’я молоді. Здійснено аналіз наукових підходів до визначення поняття «педагогічна умова» та підкреслено значення міждисциплінарної інтеграції знань з медико-біологічних, психологічних і педагогічних дисциплін для забезпечення цілісного підходу до професійної підготовки майбутніх фахівців. Основну увагу зосереджено на таких педагогічних умовах, як: інтеграція теоретичних знань і практичних навичок, розвиток мотиваційно-ціннісного ставлення до здоров’язбереження, використання сучасних цифрових технологій для моніторингу фізичного стану учнів, а також створення сприятливого психолого-педагогічного середовища для формування здоров’язбережувальної компетентності. Підкреслено важливість формування у студентів здатності до рефлексії, самооцінки та самоконтролю як складових професійної готовності до роботи в освітніх закладах. Окреслено перспективи подальших досліджень, спрямованих на розробку інноваційних методик навчання, створення інтегрованих навчальних програм та впровадження соціальних ініціатив для підтримки здоров’я учнів.
Keywords: професійна підготовка; фахівці соціономічних професій; здоров’язбережувальна діяльність; педагогічні умови професійної підготовки майбутніх фахівців соціономічних професій до здоров’язбережувальної діяльності; здоров’язбережувальна компетентність; мотиваційно-ціннісне ставлення до здоров’язбереження