СПОРТИВНІ СПОРУДИ КІРОВОГРАДЩИНИ СТАНОМ НА 2021-2024 РОКИ: КІЛЬКІСНІ ТА ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розглянуто питання стану та розвитку спортивних споруд Кіровоградщини в умовах війни в Україні. Метою дослідження є аналіз динаміки кількісних і якісних показників спортивних споруд Кіровоградщини з 2021 по 2024 рік. Застосовано комплекс методів: теоретичний аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури та інтернет-ресурсів; аналіз документів статистичної звітності за формами № 5–ФК та № 2–ФК Управління молоді та спорту Кіровоградської обласної військової адміністрації з 2021 по 2024 рік; педагогічний експеримент та методи математичної статистики.Встановлено, що на Кіровоградщині станом на 2024 рік функціонує 3101 окрема спортивна споруда. Найбільша кількість споруд перебуває у комунальній власності (2501 од.) та знаходиться у закладах освіти (1984 од.). Розповсюдження набули площинні спортивні споруди (1747 од): спортивні майданчики, футбольні поля, спортивні майданчики з тренажерним обладнанням, мультимайданчики, тенісні корти тощо. Серед критих спортивних споруд виявлено найбільшу кількість спортивних залів площею не менше 165 м². Спортивних споруд пристосованих для осіб з інвалідністю 135 од. Новозбудована лише одна споруда і не працює 78.Виявлено на Кіровоградщині з 2021 по 2024 рік зменшення кількості спортивних споруд на 0,06 %. Водночас, виявлено збільшення кількості спортивних споруд державної форми власності на 9,52 % і комунальної – на 1,79 %. Кількість споруд приватної форми власності зменшилась на 9,61 %. Виявлено збільшення кількості недіючих споруд на 59,18 % і зменшення кількість новозбудованих споруд на 90,91 %.
Keywords: спортивні споруди; Кіровоградщина; динаміка; кількість і якість споруд; умови війни