ВПЛИВ МОДИФІКОВАНОЇ ПРОГРАМИ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ НА СИЛУ М’ЯЗІВ ВЕРХНЬОЇ КІНЦІВКИ У ДІТЕЙ З ЦЕРЕБРАЛЬНИМ ПАРАЛІЧЕМ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Мета дослідження – оцінити ефективність модифікованої програми фізичної терапії у покращенні сили м’язів верхньої кінцівки у дітей 6–12 років із церебральним паралічем (ЦП). До участі було залучено 60 дітей зі спастичним парезом верхньої кінцівки І–ІІІ рівня за класифікацією GMFCS, яких рандомізовано розподілено на основну (n=30) та контрольну (n=30) групи. Учасники основної групи проходили курс реабілітації за авторською модифікованою програмою фізичної терапії, яка передбачала структуроване дозування навантаження, застосування засобів нейром’язової активації, елементів сенсомоторного тренування та міжкурсової підтримки. Діти контрольної групи отримували традиційне фізіотерапевтичне втручання відповідно до загальноприйнятих протоколів у спеціалізованому медичному закладі.Оцінювання сили м’язів верхньої кінцівки здійснювали за допомогою ручного м’язового тестування (ММТ) за Lovett до початку курсу та після його завершення. Кількісний аналіз показав достовірне зростання середніх балів сили в усіх зонах, які були протестовані, у дітей основної групи. Найбільш виражені прирости м’язової сили виявлено у проксимальних сегментах (дельтоподібний м’яз, двоголовий м’яз плеча) та рухах передпліччя (супінація і пронація). У контрольній групі також простежено позитивну динаміку, однак зміни були менш вираженими і статистично недостовірними у більшості м’язових груп.Отримані результати підтверджують клінічну ефективність модифікованої програми фізичної терапії, що може бути рекомендована до впровадження в практику реабілітації дітей з ЦП. Запропонований підхід має потенціал для подальшої адаптації з урахуванням індивідуальних особливостей перебігу захворювання та рівня функціонування.
Keywords: церебральний параліч; фізична терапія; м’язова сила; ручне м’язове тестування; Lovett; діти; фізичні вправи та навантаження