ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ: ТЕМАТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КУРСУ «ІСТОРІЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ» (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Цифрова трансформація освітнього середовища висуває нові вимоги до організації навчального процесу, зокрема актуальним постає переосмислення методичних підходів до викладання курсу «Історія фізичної культури» для студентів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт», який має не лише пізнавальне, а й формувальне значення у професійній підготовці майбутніх фахівців. Метою дослідження було проаналізувати практичний досвід реалізації дистанційного курсу «Історія фізичної культури», оцінити його ефективність у контексті формування професійних і міжкультурних компетентностей студентів, а також визначити перспективні напрями вдосконалення змісту та методики викладання дисципліни в цифровому середовищі. Було проаналізовано змішаний освітній підхід, що передбачав поєднання синхронної (онлайн-зустрічі, дискусії) та асинхронної (відеолекції, тести, презентації) форм навчання на платформі MOODLE із застосуванням сервісів Google. Для оцінювання ефективності курсу було проведено онлайн-анкетування серед 67 студентів. Визначено що 89,6% опитаних оцінили навчальні матеріали як повністю або частково достатні. Найзручнішими форматами подачі інформації були визначені презентації (34,3%), онлайн-зустрічі (28,4%) та відеолекції (23,9%). Інтерактивні завдання визнали корисними 64,2% респондентів, а 98,5% підтвердили високий рівень педагогічної підтримки. З метою формування професійних компетентностей пропонувалося виконання аналітичних завданнь, які допомагали встановити зв’язок між історичними фактами та сучасною спортивною практикою. Формування міжкультурної компетентності забезпечувалось через завдання з аналізу розвитку фізичної культури в різних країнах, участь у форум-дискусіях і міжкультурних порівняннях. Виявлено потребу в розширенні інтерактивних компонентів, у збільшенні частки візуалізованого контенту, а також у системній підтримці самоорганізації студентів. Отримані результати підтверджують ефективність методичного наповнення й організації курсу, свідчать, що поєднання цифрових технологій із педагогічною рефлексією створює сприятливі умови для результативного дистанційного навчання.
Keywords: цифрова педагогіка; міжкультурна освіта; асинхронне навчання; самоорганізація студентів; інтерактивні завдання