КОРЕЛЯЦІЯ МІЖ ФІЗИЧНОЮ АКТИВНІСТЮ ТА ЗМІНАМИ СКЛАДУ ТІЛА У ДОРОСЛИХ ЖІНОК (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Надмірна вага та ожиріння є основною проблемою громадського здоров'я, а їх подолання - ключовим завданням фізкультурно-оздоровчих програм. Фізична активність вважається ключовим компонентом у боротьбі з ожирінням, надмірною вагою та покращенні складу тіла. У цій статті досліджується взаємозв'язок між фізичними вправами і змінами складу тіла у дорослих з надмірною вагою та ожирінням, з акцентом на вплив фізичних вправ на зменшення жирової маси і збільшення м'язової маси. Завдання: вивчити взаємозв'язок між фізичною активністю та змінами складу тіла; оцінити вплив різних видів фізичних вправ на дорослих з ожирінням: виміряти прогрес у фізичному розвитку та зміні складу тіла під час тренувальної програми. Гіпотеза дослідження полягає в тому, що регулярна фізична активність має значний вплив на зміни складу тіла у дорослих з ожирінням, сприяючи зменшенню відсотка жиру в організмі та збільшенню м'язової маси. Ці зміни сприятимуть загальному покращенню фізичної форми та метаболічних параметрів, підтримуючи ефективність терапевтичних втручань у лікуванні ожиріння. Метою цього дослідження є аналіз взаємозв'язку між фізичною активністю та змінами складу тіла у дорослих з надмірною вагою та ожирінням для визначення найбільш ефективних фізичних вправ для зниження маси тіла. У дослідженні брали участь жінки віком від 30 до 39 років, загальний стан здоров'я яких без серйозних захворювань, середній рівень фізичної підготовки, навички плавання, бажання відвідувати 2 заняття на тиждень, підписання інформованої згоди, згода на оцінку до та після програми. Результати дослідження проаналізовано та визначено найбільш ефективні фізичні вправи для зниження маси тіла.
Keywords: кореляція; фізична активність; склад тіла; жінки; надмірна вага; ожиріння