АНАЛІЗ НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ОЛІМПІЙСЬКОМУ ТА ПРОФЕСІЙНОМУ СПОРТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Науково-методичне забезпечення спортивної діяльності в олімпійському та професійному спорті є комплексом заходів, спрямованих на підвищення ефективності підготовки спортсменів, оптимізацію тренувальних процесів та забезпечення конкурентоспроможності на міжнародній арені, що базується на інтеграції сучасних наукових досягнень у галузі спорту, медицини, психології, біомеханіки, інформаційних технологій тощо. Метою статті є дослідження та обговорення проблеми науково-методичного забезпечення спортивної діяльності в олімпійському та професійному спорті. Науково-методичне забезпечення є ключовим фактором розвитку олімпійського та професійного спорту, оскільки дозволяє оптимізувати тренувальний процес, підвищити ефективність підготовки спортсменів та покращити їхні результати. Наведений аналіз останніх досліджень і публікацій дозволяє виокремити основні складові науково-методичного забезпечення спортивної діяльності в олімпійському та професійному спорті, зокрема теоретичні засади та наукові дослідження, навчально-тренувальний процес, медико-біологічне забезпечення, фізіологічне та біохімічне забезпечення, психологічна підтримка та психопедагогічне забезпечення. Науково-методичне забезпечення спортивної діяльності в олімпійському та професійному спорті є ключовим фактором, що визначає ефективність навчально-тренувального процесу підготовки спортсменів та їх конкурентоспроможність на спортивній арені. Аналіз наукових джерел підтвердив важливість інтеграції сучасних методик, що охоплюють фізіологічні, біомеханічні, медико-біологічні, психологічні та інформаційні аспекти підготовки. Використання новітніх технологій, включаючи відеоаналіз, штучний інтелект та спортивну аналітику, сприяє персоналізації тренувального процесу та підвищенню його ефективності.Подальший розвиток науково-методичного забезпечення спортивної діяльності передбачає інтеграцію міждисциплінарних досліджень, технологічних інновацій і сучасних підходів до тренувального процесу. Це сприятиме не лише підвищенню результативності спортсменів, а й загальному розвитку спорту як суспільного явища.
Keywords: олімпійський та професійний спорт; дослідження; науково-методичне забезпечення