РОБОТИЗОВАНІ МЕТОДИ РЕАБІЛІТАЦІЇ ХОДЬБИ ПІСЛЯ НЕПОВНОЇ ТРАВМИ СПИННОГО МОЗКУ: ОГЛЯД ДОСЛІДЖЕНЬ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Використання роботизованих методів для відновлення ходьби після перенесеної травми спинного мозку це перспективний напрям сучасної реабілітації, який сприяє покращенню незалежності пацієнтів. Дана оглядова стаття розглядає ефективність роботизованих методів реабілітації хворих з неповними ушкодженнями спинного мозку, їхній вплив на відновлення ходьби та порівняльні характеристики різних методів. Актуальність зумовлена постійною необхідністю вдосконалення методів функціонального відновлення пацієнтів зі збереженою руховою активністю. Роботизовані методи являється інноваційним підходом, що поєднує механічну підтримку з потенціалом нейропластичності. Проте, залишається відкритим питання ефективності втручання та інтегрування даних методик у практику фізичної терапії. Метою дослідження є узагальнення актуальних наукових даних щодо застосування роботизованих методів для відновлення ходьби після неповної травми спинного мозку, з акцентом на показники впливу: швидкість, витривалість та здатність до самостійного пересування. У роботі використано метод систематичного огляду, який охоплює рецензовані наукові статті, обсерваційні дослідження та клінічні випробування. Результати аналізу показали, що застосування роботизованих методів досягає покращення функціональних показників: швидкості, витривалості та рівня незалежності, що підтверджується тестами: 6MWT, 10MWT та WISCI II. Наукова новизна огляду полягає в порівняльному аналізі автономних та комбінованих роботизованих методів. Практична значущість роботи полягає у можливості використання отриманих висновків фізичними терапевтами для оптимізації стратегії реабілітації ходьби, а також вибору найбільш доцільних роботизованих засобів для впровадження в клінічну практику.
Keywords: роботизовані методи реабілітації; неповне ушкодження спинного мозку (iSCI); моторне відновлення; реабілітація ТСМ; оцінка ходьби