ДИНАМІКА ПОКАЗНИКІВ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КВАЛІФІКОВАНИХ ГАНДБОЛІСТІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті на основі вивчення наукової літератури здійснено аналіз праць щодо змагальної діяльності кваліфікованих гандболістів. Зазначено, що змагальна діяльність у гандболі охоплює сукупність дій та взаємодій гравців під час офіційних ігор, спрямованих на досягнення максимального результату, перемоги команди. Для детального аналізу показників змінної кваліфікаційної діяльності гандболістів повинні враховуватися такі аспекти, як техніко-тактичні дії, фізична підготовленість, психологічна стійкість та ігрова дисципліна.З’ясовано наступні характеристики змагальної діяльності: обсяг техніко-тактичних дій, якість виконання ігрових дій (відсоток технічного браку), щільність виконання техніко-тактичних дій (відношення кількості техніко-тактичних дій до часу участі у грі), варіативність техніко-тактичних дій (відношення загальної кількості ТТД до передачам, ведення м'яча, обведення, перехопленнями, ударами по воротах). Наголошено на необхідності методики диференційованого розвитку фізичних якостей кваліфікованих гандболістів з урахуванням індивідуальних профілів їх фізичної підготовленості та моделей змагальної діяльності і фізичної підготовленості гандболістів провідних команд.Показники змагальної діяльності визначалися за загальною кількістю атак; результативністю атаки; кількістю проведених атак проти позиційного захисту; результативністю атаки проти позиційного захисту; кількістю атак з ходу;  результативністю атаки з ходу; кількістю кидків з 6-метрової зони; результативністю кидків з 6-метрової зони; кількістю кидків з зони 7-9м; результативністю кидків з зони 7-9 м; кількістю підборів м’яча в нападі; кількістю 7-метрових штрафних кидків; результативністю 7-метрових штрафних кидків; кількістю пропущених м’ячів; підборі м’яча у захисті; блокування м’яча; передачі у відрив;  загальною кількістю одноборств.Встановлено, що створення функціональних і техніко-тактичних передумов до виконання більшої кількості атак з ходу і їх реалізації гравцями команд збірної України є одним із реальних шляхів для підвищення ефективності їх змагальної діяльності.Високий рівень підготовленості команд-суперниць на чемпіонаті Європи, відсутність конкуренції гравцям двох українських команд у національному чемпіонаті, ускладнює процес підготовки до основних змагань європейського рівня.
Keywords: змагальна діяльність; кваліфіковані гандболісти; динаміка показників; спортсмени