МЕТОДИКА ФЕЛЬДЕНКРАЙЗА ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ПОСТАВИ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОЇ МЕДИЧНОЇ ГРУПИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Сучасна молодь вимушена багато часу проводити сидячі у статичній позі, маючи недостатній рівень рухової активності. Це призводить до швидкої втомлюваності, зниженню працездатності та, як наслідок, порушенню постави. Студенти з послабленим здоров’ям повинні ретельно підбирати засоби фізичного розвитку, враховуючи нозологію захворювання. Методика М. Фельденкрайза розрахована на поступове збільшення навантаження та різноманіття вправ. Людина повинна створити в тілі здатність рухатися з мінімумом зусиль і максимумом ефективності, не за допомогою збільшення м’язової сили, а за допомогою зростаючого розуміння того, як тіло працює.Метою роботи було покращити поставу, самосприйняття та самопочуття студентів спеціальної медичної групи, використовуючи метод М. Фельденкрайза під час занять фізичним вихованням у дистанційній формі навчання.Завдяки основним принципам методу (усвідомлення руху, нейропластичність, поступове ускладнення рухів, індивідуальний підхід) викладачі фізичного виховання мають змогу ефективно використовувати запропоновані вправи у своїй практиці, тим часом мотивуючи студентів до навчання, привносячи щось нове та цікаве. Також дуже зручно застосовувати цю методику під час дистанційного навчання, як форму самостійних занять.
Keywords: метод Фельденкрайза; студенти; дистанційне навчання; фізичне виховання; постава