ОЗДОРОВЧЕ ТРЕНУВАННЯ ЧОЛОВІКІВ ДРУГОГО ПЕРІОДУ ЗРІЛОГО ВІКУ: СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті висвітлено проблему зниження рівня фізичної активності та погіршення стану здоров’я чоловіків другого періоду зрілого віку в контексті сучасних соціально-економічних умов. Обґрунтовано актуальність дослідження з огляду на поширеність малорухомого способу життя, високий рівень психоемоційного навантаження, наявність шкідливих звичок, а також зростання захворюваності на хронічні недуги. Метою дослідження було визначення сучасного стану рухової активності чоловіків другого періоду зрілого віку та наукове обґрунтування ефективності застосування засобів оздоровчого тренування для покращення їхнього функціонального стану.У дослідженні застосовано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз та узагальнення літературних джерел, анкетування, медико-біологічні методи і методи математичної статистики. Було обстежено чоловіків другого періоду зрілого віку, які систематично займаються тенісом. У дослідженні взяли участь 12 осіб, що тренуються на базі спортивного клубу «Мотор Січ». Для збору інформації нами була розроблена анкета з тридцяти питань, яка охоплювала аспекти, пов’язані зі здоровим способом життя, руховою активністю та ставленням до фізичних навантажень.Результати анкетування та первинної діагностики засвідчили переважання інтелектуальної праці серед опитаних, недостатній рівень рухової активності, наявність шкідливих звичок, надлишкову масу тіла та виражену варіативність фізичної підготовленості. Встановлено, що переважна більшість респондентів усвідомлює важливість фізичної активності, якісного сну та раціонального харчування для збереження здоров’я, проте реальний рівень систематичних занять є недостатнім. Обґрунтовано доцільність впровадження індивідуалізованих фізкультурно-оздоровчих програм, адаптованих до вікових, морфо-функціональних і психофізіологічних особливостей осіб другого періоду зрілого віку.
Keywords: оздоровче тренування; чоловіки; другий зрілий вік; фізичний стан; рухова активність