КІНЕЗІОЛОГІЧНІ ВПРАВИ, ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ДІТЕЙ З СИНДРОМОМ ДАУНА ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Проблема дитячої інвалідності є дуже актуальною. З кожним роком дедалі частіше з’являються на світ діти з таким діагнозом, як синдром Дауна. Відомо, що діти з синдромом Дауна пізніше досягають основних етапів рухового розвитку, та віковий діапазон розвитку кожної навички у них більший, ніж у дітей без порушень. Нами було визначено, що на сьогодні досить популярною є кінезіологія. Вона практикується як в психокорекції так і фізичній терапії дітей різного віку. Фахівцями наголошується найбільш позитивний вплив  використання  кінезіологічних  вправ на розвиток дитини відзначається саме в дошкільному дитинстві. Було визначено що, мета кінезіологічних вправ – допомогти вирівняти, синхронізувати роботу лівої і правої півкулі головного мозку, формувати увагу і пам’ять, полегшують процес читання і письма, допомогти кращому орієнтуванню в просторі а також допомогти адаптуватися дитині в навчальному процесі. Проаналізовано моделі й підходи щодо впливу кінезіологічних вправ на розвиток дитини, розкрито сутність і специфіку таких вправ, їхнє призначення та вплив на організм дітей з синдромом Дауна дошкільного віку. Запропоновано блок-схему яку використовують в кінезіотерапевтичній практиці дітей з синдромом Дауна дошкільного віку.  Результати використання кінезіологічних вправ демонструють, що вони є  ефективним інструментом для дітей із синдромом Дауна дошкільного віку, оскільки, вони позитивно впливають на фізичне та когнітивне  здоров’я,  а  й  сприяють  покращенню  загально-го самопочуття, оптимізують інтелектуальні процеси, підвищують  розумову  працездатність.
Keywords: синдром Дауна; кінезіологічні вправи; кінезіотерапія; діти