ХАРАКТЕРИСТИКА ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ СПОРТИВНИМИ ТАНЦЯМИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У дослідженні, які присвячено фізичному здоров’ю дітей молодшого шкільного віку, взяли участь 48 учнів віком 8-9 років, з яких 28 дівчаток та 20 хлопчиків. Оцінку фізичного здоров’я проведено за загальноприйнятою методикою Г.Л. Апанасенко. У статті розглянуто значення рухової активності в життєдіяльності дітей молодшого шкільного віку, значення спортивних танців для фізичного, психоемоційного розвитку та вплив на фізичне здоров’я. Також відмічено, що на ефективність залучення, покращення здоров’я дітей молодшого шкільного віку до занять спортивними танцями важливу роль відіграє організація позаурочних занять та особистість тренера. Теоретично підтверджено, що важливим фактором є врахування індивідуальних особливостей респондентів, стан здоров’я, вікова категорія, стать та мотивація до відвідування занять. Обґрунтовано, що для досягнення більшої залученості дітей молодшого шкільного віку до занять спортивними танцями необхідно використовувати сучасні, інноваційні методи навчання, це можуть бути танцювальні тренінги, інтерактивні ігри, які стимулюють інтерес до занять. Аналіз антропометричних даних показав, що середні показники маси тіла хлопчиків 8-ми років складають =28,8 кг. (S=2,1), у 9-ти річних = 32,1 кг. (S=3,4), а середні значення 8-ми річних дівчаток становить = 27,8 кг. (S=2,8), 9-ти річних - = 29,5 кг. (S=1,6), середні дані довжини тіла у хлопчиків 8-ми років складає = 134,6 см. (S=7,4), у 9-ти річних показники дорівнюють = 135,4 см.(S=7,3), результати 8-ми річних дівчаток становлять = 132, 2 см. (S=4,9), а 9-ти річних - = 133,1 см. (S=6,4). Результати окружності грудної клітки у 8-ми річних хлопчиків становить = 59,1 см. (S=2,3), 9-ти річні показали результат = 62,3 см. (S=1,6), дані дівчаток 8-ми років показують результат = 57,9 см. (S=1,2), 9-ти річні дівчатка отримали показники - = 61,8 см. (S=1,2). Встановлено, що розвиток серцево-судинної системи та антропометричні показники відповідають статево-віковим нормам. При аналізі фізичного здоров’я було виявлено, що тільки хлопчики 8 років не мають низький рівень здоров’я.
Keywords: спортивні танці; здоров’я; фізичний розвиток; діти; позаурочні заняття