ПЕДАГОГІЧНИЙ КОНТРОЛЬ КООРДИНАЦІЙНИХ ЗДІБНОСТЕЙ ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ В УМОВАХ ОСВІТНЬОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті висвітлено актуальні аспекти педагогічного контролю за розвитком координаційних здібностей дітей та підлітків в умовах освітньої нестабільності, спричиненої пандемією COVID-19 та повномасштабною війною в Україні. Проаналізовано сучасні методи контролю, обґрунтовано необхідність впровадження інноваційних і адаптивних підходів до фізичного виховання в умовах обмеженого простору, зокрема в укриттях. Особливу увагу приділено комплексному тестуванню координаційних здібностей та використанню цифрових технологій для моніторингу фізичного стану. Запропоновано практичні рекомендації щодо збереження і покращення координаційних навичок у складних умовах навчального процесу.Розвиток координаційних здібностей у дітей та підлітків є фундаментальним чинником формування не лише фізичного, а й психоемоційного здоров’я молодого покоління. Особливої актуальності це питання набуває в умовах соціальної нестабільності, пандемії, війни та пов’язаних із ними змін у форматі освітнього процесу.Нестача рухової активності, обмеження простору, психоемоційний стрес та нерівний доступ до ресурсів суттєво ускладнюють процес розвитку координаційних здібностей. У зв’язку з цим педагогічний контроль повинен не лише зберігати базові функції оцінювання, а й стати інструментом адаптації освітнього процесу до нових реалій.
Keywords: педагогічний контроль; координаційні здібності; діти; підлітки; фізичне виховання; воєнний стан; укриття