МІСЦЕ НЕГАТИВНИХ ЗВИЧОК ТА ЗАНЯТЬ ФІЗИЧНИМИ ВПРАВАМИ У ЖИТТІ СУЧАСНОГО ЗДОБУВАЧА ЗВО (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Сьогодні в Україні серед важливих завдань активізується проблема бережливого ставлення до власного здоров’я, як найвищої суспільної цінності. Сприяння профілактиці найбільш розповсюджених негативних звичок передбачає запровадження окремих підходів та шляхів стимулювання здорового способу життя здобувачів закладу вищої освіти. Зміцнення та збереження здоров’я є пріоритетним напрямком основних законодавчих актів та нормативно-правових документів з фізичної культури.Як показують дослідження, здобувачі ЛНТУ відповідаючи на питання: «Як часто Ви палите (скільки цигарок на день?)» переважна більшість молодих людей обрали варіант – не палю. Найбільший відсоток здобувачів мають потребу у випалюванні до 15 цигарок на добу.Для відповіді на питання: «Як часто Ви вживаєте спиртні напої?» пропонувалось декілька варіантів: раз на тиждень і частіше; 2 – 3 рази на місяць; декілька разів на рік; ніколи. Серед них треба було вибрати один варіант. Найбільший відсоток здобувачів технічного університету обрали варіант відповіді – декілька разів на рік (1-ий курс: юнаки – 33,9 %, дівчата – 41,1 %). У юнаків 2-го року навчання по 25,0 % припало на варіанти – декілька разів на рік та ніколи. 59,0 % дівчат з даного потоку вказують на варіант – 2-3 рази на тиждень. На курсах є незначна кількість молодих людей, яка ніколи не вживає спиртних напоїв.Даючи відповідь на питання анкети: «Чи вживаєте Ви наркотики?» та «Чи вживаєте Ви токсичні речовини?» 3,5 % юнаків 1-го курсу епізодично вживають наркотики, а 1,7 % – епізодично використовують токсичні препарати. 100,0 % дівчат 1-го та 2-го курсу ніколи не вживали наркотиків та токсичних речовин.Отже, в Луцькому національному технічному університеті майже половина респондентів (40,0 %) мають негативні звички, а інша половина, яка їх не має, активно займається фізичними вправами. Це ще раз підкреслює той факт, що де на першому місці є рухова активність, там нелегко закріпитися негативним звичкам.
Keywords: негативні звички; фізичні вправи; здобувач; тютюнопаління; спиртні напої; наркотики