АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОЇ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ФРАНЦУЗЬКОМУ БОКСІ САВАТ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Французький бокс сават є синтезом бойових мистецтв, що поєднує ударну техніку руками і ногами. Як сучасний вид єдиноборства, сават ще відносно молодий спорт, який виник завдяки інтеграції найефективніших техніко-тактичних прийомів і методик тренувань із різних видів єдиноборств і бойових мистецтв. Розглядаючи французький бокс сават, варто враховувати методики підготовки спортсменів, що використовуються у найбільш визнаних у світі видах єдиноборств.Сучасні спортивні єдиноборства об’єднують у собі кращі технічні елементи та засоби тактичної боротьби з близьких по техніко-тактичному арсеналу видів спорту, що дає змогу застосовувати єдиний методологічний підхід до їх дослідження. Аналіз змагальної діяльності в саваті показує сталу тенденцію до зростання спортивної конкуренції. Оскільки шлях збільшення тренувальних навантажень має природні обмеження, актуальними є пошуки нових підходів до вдосконалення тренувального процесу.Аналіз ефективності захисних дій свідчить, що саватери, найчастіше використовують захист шляхом відхилення або відходу назад. Це може бути зумовлено переважанням психологічного фактору, коли інстинкт самозбереження відіграє ключову роль у виборі способу захисту.У французькому боксі сават особливу увагу слід приділяти захисту шляхом відходу з лінії атаки. Проте під час поєдинків цей вид захисту використовується нечасто. Дослідження виявило, що саватери переважно обирають захист у вигляді пересування назад (кроком). Такий підхід має очевидні недоліки.По-перше, він дозволяє супернику отримати достатньо часу та простору для нанесення потужного удару. По-друге, збільшуючи дистанцію під час захисту відходом назад, бійці втрачають можливість ефективно реалізувати свої контратаки.
Keywords: сават; боєць; атакуючі та контратакуючі дії; поєдинок; змагальна діяльність