ПРОГРАМА РОЗВИТКУ КООРДИНАЦІЙНИХ ЗДІБНОСТЕЙ БАСКЕТБОЛІСТІВ НА ЕТАПІ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ ТА ЇЇ ЕФЕКТИВНІСТЬ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Баскетбол належить до складно координаційних видів спорту, а спортивний результат гравців певною мірою визначається технічною підготовленістю. На думку тренерів з баскетболу, найефективнішим шляхом удосконалення технічної підготовленості гравців є розвиток їх координаційних здібностей. Це є проявом здатності керувати власними руховими діями.Ефективність експериментальної програми розвитку координаційних здібностей баскетболістів оцінювали за результатами повторного тестування спортсменів експериментальної групи, які тренувалися за розробленою методикою та баскетболістів контрольної групи, які займалися за традиційною методикою. Для визначення впливу результатів експерименту на технічну підготовленість баскетболістів аналізували результати їхніх виступів на змаганнях.Повторне тестування показало суттєве покращення показників координаційних здібностей баскетболістів експериментальної групи порівняно з контрольною. Так, середньостатистичний результат розвитку статичної рівноваги в експериментальної групи становив 85,0±5,5 с (приріст 42,6 %), а в контрольній групі – лише 63,3±2,1 с (приріст 4,6 %). Показники динамічної рівноваги баскетболістів експериментальної групи становили 7,5±0,3 с (приріст 13,8 %), а в контрольній групі – 8,4 с (приріст 2,3 %). Стан розвитку стато-динамічної рівноваги покращився у спортсменів експериментальної групи на 25,9 %, а у баскетболістів контрольної, лише на 4,2 %.Отже, ефективність експериментальної програми підтверджується зростанням усіх досліджуваних результатів координаційних здібностей баскетболістів навчально-тренувальної групи. За показниками значної кількості тестів їхній приріст у 3 рази більший, ніж у контрольної групи (р
Keywords: баскетболіст; координаційні здібності; програма; навчально-тренувальні групи; базова підготовка