МУЛЬТИДИСЦИПЛІНАРНИЙ ПІДХІД ДО ЛІКУВАННЯ ІШЕМІЧНОГО ІНСУЛЬТУ: ДІАГНОСТИКА, ІНТЕНСИВНА ТЕРАПІЯ ТА РАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ ОРТЕЗУВАННЯ. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Ішемічний інсульт спричиняється внаслідок припинення або зменшення перфузії мозкових артеріальних судин. Інсульти є основною причиною важкої та стійкої втрати працездатності, втрати здоров’я та значних економічних витрат суспільства. Лікування ішемічного інсульту складається з терапії, яка призводить до поліпшення перфузії головного мозку в зоні ішемії і терапії, яка зменшує наслідки інсульту. Важливу роль у процесі лікування відіграє діагностика, рання реабілітація пацієнтів, що включає догляд, фізичну терапію та ортезування. Мета дослідження – проаналізувати різні методи лікування та реабілітації пацієнтів після ішемічного інсульту та їх вплив на покращення функціональних можливостей хворого. При гострому ішемічному інсульті основною метою реперфузійної терапії є швидке відновлення мозкового кровотоку до ішемізованої тканини мозку, яка знаходиться під загрозою інфаркту мозку. Для ефективного і безпечного виконання втручань необхідна рання всебічна діагностика характеру інсульту та стану хворого. У сучасну епоху лікування інсульту все більше пацієнтів виживає з різним ступенем інвалідності. Комплексна програма реабілітації має вирішальне значення для оптимізації постінсультних результатів. Розуміння природного перебігу відновлення після інсульту та застосування мультидисциплінарного підходу підвищить шанси на успішну реабілітацію. Метою реабілітації є, серед іншого, поліпшення рухової функції верхніх і нижніх кінцівок, зменшення афазії, поліпшення функції дихальних м'язів, зменшення парезу м'язів глотки і гортані, зменшення або усунення болю і поліпшення самопочуття пацієнта. У даній статті проведено огляд сучасних досягнень у лікуванні гострого ішемічного інсульту, починаючи з догоспітального етапу та у відділенні невідкладної допомоги, з подальшим стаціонарним лікуванням та ранньою реабілітацією. Рання діагностика, інтенсивна терапія та забезпечення ранньої і комплексної реабілітації мають вирішальне значення у відновленні працездатності хворого, профілактиці повторного інсульту, розвитку ускладнень та покращенню якості життя пацієнта.
Keywords: інсульт; інтенсивна терапія; діагностичне дослідження; реабілітація; фізична терапія; ортезування; локалізація функцій в корі