АНАЛІЗ ЗАДОВОЛЕНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧИМИ ПОСЛУГАМИ НА БАЗІ СПОРТИВНОГО КОМПЛЕКСУ УНІВЕРСИТЕТУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті наведено результати дослідження за участю 172 студентів закладів вищої освіти віком від 18 до 25 років, спрямованого на аналіз їхньої задоволеності фізкультурно-оздоровчими послугами та вивчення статевих і поведінкових відмінностей на основі частоти відвідування спортивно-оздоровчого центру. Учасники були розділені на дві групи відповідно до частоти їх відвідування: Група 1 (n=95) відвідувала фітнес-заняття три або більше разів на тиждень; 2 група (n=77) – один-два рази на тиждень. Дані збирали під час воєнного стану, фактора, який суттєво впливає на фізичний та психоемоційний стан студентів. Для оцінки задоволеності фізкультурно-оздоровчими послугами використовувалася шкала оцінки якості послуг (Service Quality Assessment Scale), адаптована для умов воєнного часу. Підсумкова анкета включала 42 пункти, згруповані за 7 факторами. Шкала продемонструвала високу надійність (альфа Кронбаха = 0,991, надійність split-half = 0,994). Статистичний аналіз показав, що на задоволеність фізкультурно-оздоровчих послуг суттєво не вплинули стать, час доби або тип послуг. Проте студенти, які відвідували спортивний комплекс частіше, оцінювали зручності та безпеку значно вище (p < 0,05) і повідомляли про загальну задоволеність послугами. Була виявлена сильна кореляція (p
Keywords: студенти; спортивний комплекс; фізкультурно-оздоровчі послуги; якість; заклад вищої освіти; спортивна інфраструктура