СИЛОВІ ТРЕНУВАННЯ ЯК ПРОФІЛАКТИКА ТРАВМ У ПЛАВАННІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Добір і відбір є найважливішими елементами в спорті, що впливають на досягнення спортивного рівня. Генетичні умови дуже важливі, не кожна людина має схильність займатися певним видом спорту, тому в спорті через добір і відбір ми підвищуємо потенційну ефективність тренувальних програм. Для окремих спортивних дисциплін не існує певних правил добору та відбору. Якщо розглядати внутрішньоутробний і дитячий періоди, то дитинство не характеризується таким різким стрибком фізичного розвитку. Тим не менш, діти поступово починають отримувати навички пересування, обходу перешкод і вдосконалюють набуті раніше рухові навички. Називає цей період «фазою козла» через необхідність постійно змінювати вид діяльності. Плавання є специфічним видом спорту, оскільки займаються ним у неприродних для людини умовах. Методика навчання цьому виду спорту досить складна і навіть спортсмени, які тренуються кілька десятиліть, відточують свою техніку і здатність так званого водного відчуття, що дозволяє більш ефективно пересуватися у воді. Рухові моделі в плаванні досить складні і багато в чому засновані на координації рухів, і незважаючи на те, що специфіка цього виду спорту полягає в тому, що більша частина часу проводиться у водному середовищі, все частіше ми зустрічаємо спортсменів поза басейном - в тренажерних залах або займаючись іншими дисциплінами. Комплексне тренування є першим етапом комплексної підготовки спортсмена, підготовки організму до спортивної діяльності. Як правило, це період становлення дітей та юних спортсменів, спортивний розвиток яких не обмежується одним видом спорту. Цілеспрямована підготовка – це підготовка, вже спрямована на певну спортивну діяльність. Вона використовує засоби для формування мети профілів спортивної активності, але всебічно та аналітично. Спортсмен підготовлений до майбутньої спортивної дисципліни, але комплексні методи та засоби підготовки зберігаються. Спеціалізоване навчання - цей етап має місце у разі повної спортивної спеціалізації. На цьому етапі досягнутий результат сильно корелює з якістю підготовки, виконаної на етапі комплексної та цілеспрямованої підготовки.
Keywords: силові тренування; плавання; вода; травми; сила