ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ NEURAC ТЕРАПІЇ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ БАЛАНСУ ТА ХОДЬБИ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ РОЗСІЯНИМ СКЛЕРОЗОМ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Розсіяний склероз – розповсюджене хронічне захворювання центральної нервової системи, яке вражає приблизно 2,3 мільйона осіб у світі та є однією з найчастіших причин інвалідності. Найбільш характерними інвалідизуючими наслідками розсіяного склерозу для рухової сфери є порушення балансу та ходьби, збільшення страху падіння. Методика нейром’язевої активації Neurac – це сучасний метод фізичної терапії, спрямований на відновлення та оптимізацію м'язової активації через вправи у підвішеному положенні, який може сприяти покращенню балансу та ходьби в осіб із розсіяним склерозом. Мета дослідження: оцінити ефективність методу нейром’язевої активації Neurac терапії для покращення балансу та ходьби у пацієнтів із розсіяним склерозом. Матеріал та методи дослідження: у дослідженні взяли участь 57 пацієнтів із розсіяним склерозом, яких було випадковим чином розподілено на дві групи: групу втручання (29 осіб) та групу порівняння (28 осіб). У групі втручання було реалізовано програму фізичної терапії із застосуванням Neurac терапії, у групі порівняння натомість використовували загальноприйняті вправи для розвитку балансу. За дизайном дослідження було порівняльним, відкритим. Були використані наступні методи дослідження: аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури, аналіз медичної документації, розширена шкала оцінки ступеня інвалідизації при розсіяному склерозі EDSS, тест «Встань та йди», шкала балансу Берга, 10-метровий тест ходьби, методи математичної статистики. Оцінка ефективності програм фізичної терапії продемонструвала статистично значущий більший розмір ефекту для групи втручання за показниками балансу та швидкості ходьби, крім того, програма фізичної терапії із застосуванням методики Neurac сприяла більш виразним клінічно значущим змінам для пацієнтів із розсіяним склерозом.
Keywords: розсіяний склероз; фізична терапія; ходьба; баланс; реабілітація; нейром’язева активація.