ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ГІМНАСТИКИ В ІНКЛЮЗИВНІЙ ФІЗИЧНІЙ КУЛЬТУРІ ШКОЛЯРІВ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
За концепцією Нової української школи нині активізувався процес упровадження інклюзії в закладах загальної середньої освіти, створюються інклюзивні класи де учні з особливими освітніми потребами навчаються разом з звичайними дітьми, разом відвідують уроки фізичної культури. В свою чергу, невід’ємною складовою навчально-виховної роботи в інклюзивних класах є фізична культура, а завдяки методичним особливостям, одним із потужних засобів інклюзивної фізичної культури є гімнастика. Гімнастика та її засоби широко представлені у навчальних програмах фізкультурної освітньої галузі, для школярів усіх вікових груп. Враховуючи те, що в інклюзивних класах всі школярів, в тому числі й з особливими освітніми потребами, навчаються разом, метою статті став теоретичний аналіз використання засобів гімнастики в інклюзивній фізичній культурі школярів з особливими освітніми потребами. В статі висвітлені засоби гімнастики та наведено приклади використання засобів гімнастики в інклюзивній фізичній культурі, а саме – стройових та загальнорозвиваючих вправ, прикладних вправ та стрибків, акробатичних вправ, вільних вправ та вправ художньої гімнастики, вправ на приладах та гімнастичних снарядах, ігор та естафет. Зазначено позитивний вплив на розвиток фізичних якостей, рухових та координаційних здібностей, позитивний вплив щодо формування правильної постави, а також розвитку морально-вольових якостей «особливих» школярів. В науковому дослідженні зауважено, що використання засобів гімнастики має здійснюватися на основі загально дидактичних та специфічних принципів, відповідно віку школярів, фізичних та психічних можливостей, розвитку фізичних та рухових здібностей, з врахуванням супутнього діагнозу а також мати корекційну-розвиткову спрямованість.
Keywords: гімнастика; засоби гімнастики; школярі з особливими освітніми потребами; інклюзивна фізична культура