КОНЦЕПТУАЛЬНІ МЕХАНІЗМИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА РІВЕНЬ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ ШКОЛЯРІВ У ПРОЦЕСІ ОНЛАЙН НАВЧАННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Збереження та зміцнення здоров’я дітей та підлітків, формування в них навичок здорового способужиття є головним завданням держави та системи освіти. Одним із складових здорового способу життядля школярів є оптимальний рівень рухової активності. Сучасний навчальний процес у закладах освітичасто призводить до погіршення здоров’я дітей та підлітків. Перехід дітей різного віку на технологіїдистанційного навчання, на думку фахівців, може викликати несприятливі зміни функціонального станучерез низький руховий компонент та значне психічне напруження. Така ситуація вимагає вдосконаленняраціональної організації рухової діяльності дітей та підлітків при дистанційному навчанні.Мета нашого дослідження розробити концептуальні механізми що впливають на рівень руховоїактивності школярів у процесі онлайн навчання. Методи дослідження – аналіз та узагальненнялітературних джерел, анкетування, порівняльний аналіз, узагальнення. У нашому дослідженнівикористовували метод анкетування за допомогою якого визначили у контексті онлайн навчання основніконцептуальні механізми що впливають на рівень рухової активності дітей та підлітків, цеорганізаційний, психологічний, соціальний та технологічний. Результати досліджень: Рівень руховоїактивності школярів у процесі онлайн навчання є недостатнім, що створює ризики для їхнього фізичногота психічного здоров’я. Анкетування виявило ключові проблеми, серед яких відсутність мотивації,недостатня інтеграція фізичних вправ у навчальному процесі та низька обізнаність про можливостіцифрових платформ для тренувань. Для підвищення рухової активності дітей та молоді рекомендується:розробити програми активних перерв, які можна інтегрувати у розклад онлайн занять; підвищитиобізнаність учнів і батьків про користь фізичної активності; стимулювати використання мобільнихдодатків для фізичних вправ через заохочення та інтерактивні челенджі ;інтегрувати елементи руху внавчальний процес, наприклад, через ігрові форми занять.
Keywords: онлайн формат; мобільні додатки; рухова активність; концептуальні; соціальні; організаційні; психологічні механізми; інтерактивні челенджі