ВИКОРИСТАННЯ ВІРТУАЛЬНОЇ РЕАЛЬНОСТІ У РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ З АТАКСІЄЮ: ОГЛЯД ДОСЛІДЖЕНЬ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Застосування технологій віртуальної реальності (VR) у фізичній терапії є перспективним напрямом, що долає обмеження традиційних методів лікування. У даній оглядовій статті аналізується взаємодія віртуальної реальності різних типів (імерсивна, напівімерсивна та не імерсивна), їх вплив на покращення реабілітаційного процесу та ефективність у фізичній терапії.Проблема дослідження полягає у недостатній мотивації пацієнтів і низькому рівні їхньої залученості до традиційних реабілітаційних методів. Використання віртуальної реальності є інноваційним підходом, проте їх комплексне застосування потребує детального аналізу для визначення переваг і можливостей інтеграції в клінічну практику.Метою статті є узагальнення сучасних досліджень щодо використання віртуальної реальності у фізичній терапії, оцінка їхньої ефективності та визначення найбільш перспективних напрямів застосування. Для аналізу використано метод описового огляду, що охоплює рецензовані статті, клінічні випробування та метааналізи.Результати огляду свідчать, що поєднання віртуальної реальності з традиційними методами сприяє покращенню рухових функцій, рівноваги та когнітивних здібностей пацієнтів, що значно підвищує якість реабілітації. Новизна статті полягає в аналізі інтегрованого використання цих технологій, що дозволяє подолати обмеження традиційної терапії та забезпечити більш активну участь пацієнта у власному лікуванні.Практичне значення дослідження полягає у можливості застосування отриманих висновків медичними працівниками та фізичними терапевтами для впровадження нових підходів у реабілітації пацієнтів.
Keywords: віртуальна реальність; атаксія; оглядова стаття; фізична терапія; моторна функція; мотивація пацієнтів