ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ ОСІБ СЕРЕДНЬОГО ВІКУ З ГОНАРТРОЗОМ НА АМБУЛАТОРНОМУ ЕТАПІ РЕАБІЛІТАЦІЇ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Гонартроз є однією з найбільш поширених форм остеоартрозу, яка супроводжується значним зниженням функціональної активності, хронічним больовим синдромом та погіршенням якості життя пацієнтів. Недостатня кількість досліджень, присвячених оптимізації програм фізичної терапії для осіб середнього віку з гонартрозом на амбулаторному етапі, зумовлює необхідність розробки науково обґрунтованих підходів. Мета дослідження: визначити ефективність фізичної терапії осіб середнього віку з гонартрозом на амбулаторному етапі реабілітації. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури, емпіричні методи та методи математичної статистики. На амбулаторному етапі реабілітації фізична терапія відіграє важливу роль у відновленні функції колінного суглоба, полегшенні болю, зниженні запалення та поліпшенні рухової активності пацієнтів. Спеціально підібрані програми вправ, що включають низькоінтенсивні навантаження, дозволяють знижувати біль і запобігати виникненню ускладнень, таких як м'язова атрофія та обмеження рухливості суглоба. Наприкінці дослідження результати за шкалою The Lower Extremity Functional Scale показали покращення функціонального стану в обох групах. В основній групі (ОГ) показник збільшився з 50,26 до 71,25 балів, що свідчить про значне покращення функціонування нижніх кінцівок після розробленої програми терапії (р0,05). Фізична терапія не повинна бути єдиним методом лікування гонартрозу. Вона має бути частиною комплексного підходу, який включає також зміну способу життя, правильне харчування, контроль за масою тіла, а також медикаментозне лікування при необхідності. Комплексний підхід дозволяє досягти кращих результатів у лікуванні та відновленні функцій суглоба.
Keywords: колінний суглоб; фізична терапія; функціональний стан; амплітуда руху