СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ДІАГНОСТИКИ ТА ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ РУХОВОЇ ФУНКЦІЇ ВЕРХНЬОЇ КІНЦІВКИ В ДІТЕЙ З ЦЕРЕБРАЛЬНИМ ПАРАЛІЧЕМ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Геміплегічні форми церебрального паралічу, що характеризуються клінічною картиною одностороннього порушення рухової функції, становлять від 36 % до 44 % усіх випадків захворювання. Дисфункція верхніх кінцівок може варіюватися від легкої до глибокої залежно від часу, локалізації, ступеня та характеру ураження головного мозку. Ці  порушення обмежують здатність дитини виконувати повсякденні завдання, впливаючи на їх участь і якість життя. Одним із найпопулярніших підходів до реабілітації таких порушень є рухова терапія, індукована обмеженнями, ключовими компонентами якої є обмеження функціонального використання неураженої верхньої кінцівки та інтенсивна практика цілеспрямованих рухів, що виконуються ураженою кінцівкою.Мета дослідження – оцінка ефективності застосування модифікованої моделі рухової терапії, викликаної обмеженнями (mCIMT), у формі домашньої програми занять в корекції функціонального стану паретичної кінцівки у дітей з геміплегічною формою церебрального паралічу.У дослідженні брало участь 24 дитини з геміплегічною формою церебрального паралічу віком 7–10 років, які були довільним чином поділені на основну та контрольну групу по 12 осіб. Мануальні здібності усіх дітей були класифіковані за «Системою класифікації мануальних навичок» (Manual Ability Classification System, MACS) як рівень MACS II. Діти основної групи у 8-тижневій домашній програмі занять отримали 40 годин інтенсивного тренування паретичної руки mCIMT та 80 годин терапії примусового використання, діти контрольної групи – 40 годин бімануального тренінгу звичайної інтенсивності. Застосування даного підходу  дозволило достовірно покращити якість навичок паретичної верхньої кінцівки в дітей основної групи у порівнянні з контрольною групою за такими доменами тесту QUEST (Quality of Upper Extremity Skills Test): дисоційовані рухи – 82,70±6,15 балів проти 73,25±7,84 балів (р˂0,05), хапання – 54,74±7,09 балів проти 46,83±5,15 балів (р˂0,05), навантаження вагою – 83,06±4,51 бали проти 75,83±7,17 (р˂0,05). Позитивні результати моделей CIMT пояснюють більшою дозою тренувань, що є ключовим елементом покращенням моторних результатів.
Keywords: церебральний параліч; діти; верхня кінцівка; терапія вимушеними рухами; домашня програма занять; тест QUEST