АНАЛІЗ ВИХІДНИХ ПОКАЗНИКІВ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ГАНДБОЛІСТІВ НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ ЯК ОСНОВА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Фізична підготовленість спортсменів є ключовим фактором, що визначає їхню результативність у змагальній діяльності. Особливо це актуально для гандболу, де поєднання швидкісно-силових якостей, координації та витривалості є критичним для ефективності ігрових дій. Об’єктивна оцінка фізичної підготовленості на різних етапах тренувального процесу є важливим аспектом наукового підходу до спортивної підготовки. Мета дослідження: визначити статистичну значущість відмінностей у фізичній підготовленості гандболістів експериментальної та контрольної груп на констатувальному етапі дослідження для обґрунтування однорідності вибірок та подальшого аналізу ефективності тренувальних впливів. Для цього було проведено аналіз результатів тестувань за чотирма основними показниками: біг на 30 м, стрибок у довжину з місця, метання медболу лівою та правою рукою. Об'єкт дослідження: фізична підготовленість гандболістів на етапі попередньої базової підготовки та її статистичний аналіз у контексті експериментального дослідження. Предмет дослідження: статистична значущість відмінностей у розподілі рівнів сформованості показників фізичної підготовленості гандболістів експериментальної та контрольної груп за результатами тестувань. Застосовано критерій χ2 відповідності для оцінки рівномірності розподілу спортсменів у групах за рівнями сформованості досліджуваних показників. Результати дослідження. Аналіз отриманих даних показав, що значення критерію χ2 у всіх випадках не перевищує критичних порогових значень для рівнів значущості α=0,05 та α=0,01, що підтверджує нульову гіпотезу про відсутність статистично значущих відмінностей між експериментальною та контрольною групами, що свідчить про їхню однорідність на початковому етапі дослідження, що є важливим методологічним аспектом для подальшої оцінки ефективності тренувальних впливів. Дослідження підтвердило відсутність істотних відмінностей між групами на початковому етапі та створило передумови для подальшого аналізу впливу експериментальних тренувальних методик. Висновки. Отримані результати забезпечують коректність експериментального дизайну та обґрунтованість висновків щодо впливу різних методик на фізичний стан спортсменів, та можуть бути використані для подальшої розробки диференційованих тренувальних програм, що враховують вихідний рівень фізичної підготовленості, сприяють підвищенню результативності гандболістів та оптимізації навантажень у процесі підготовки.
Keywords: гандбол; фізична підготовленість; статистичний аналіз; критерій відповідності; тренувальні методики