ЕФЕКТИВНІСТЬ ФІЗИЧНОЇ ТЕРАПІЇ ВІЙСЬКОВИХ ПІСЛЯ АРТРОСКОПІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ТРАВМ КОЛІННОГО СУГЛОБА (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Травми колінного суглоба є однією з найбільш поширених проблем серед військових, що зумовлено високим рівнем фізичних навантажень, специфікою бойової підготовки та умовами служби. Артроскопічне лікування таких травм є сучасним і широко використовуваним методом, який забезпечує мінімальну інвазивність та сприяє швидкому відновленню функції суглоба. Мета дослідження: визначити ефективність фізичної терапії військових після артроскопічного лікування травм колінного суглоба. Методи дослідження. В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури; емпіричного рівня (гоніометрія і антропометрія); методи математичної статистики. Особливістю лікування травм колінного суглоба у військових є необхідність швидкого відновлення функції суглоба для забезпечення можливості виконання професійних завдань. Сучасні методи лікування, такі як артроскопія, дозволяють ефективно усувати наслідки травм з мінімальним хірургічним втручанням. Порівняння результатів реабілітаційних заходів після артроскопії колінного суглоба в обох групах підтвердило ефективність розробленої програми фізичної терапії. Протягом реабілітації в експериментальній групі спостерігалися помітні покращення в показниках обсягу рухів колінного суглоба порівняно з контрольною групою за напрямком згинання і розгинання. Наприкінці дослідження були виявлені статистично значущі відмінності між основною і контрольною групами. Згинання в колінному суглобі у пацієнтів основної групи було достовірно більшим на 25,74 градусів (р
Keywords: травми; фізична терапія; колінний суглоб; артроскопія