СТРУКТУРНІ КОМПОНЕНТИ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ТРЕНЕРА З ГІМНАСТИКИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті актуалізується питання професійної майстерності тренерів з гімнастики,  яка розглядається як багатокомпонентна категорія. Аналіз показав, що сформована професійна майстерність тренера є запорукою його затребуваності та конкурентоспроможності в професійній сфері.  Для визначення структурних компонентів професійної майстерності тренера з гімнастики, обґрунтовано ключові вимоги до його професійної діяльності. Визначено, що професійна майстерність тренера з гімнастики охоплює теоретико-методичну, практичну, психолого-педагогічну, організаційно-управлінську, діагностико-аналітичну та дослідницьку компетентність.Зʼясовано, що теоретико-методична компетентність забезпечує ефективність навчально-тренувального процесу через сформованість теоретичних знань, розуміння дидактичних принципів і вміння застосовувати сучасні методи тренування у практичній діяльності тренера з гімнастики. Практична компетентність тренера охоплює технічну майстерність, методичну гнучкість та здатність забезпечувати безпеку гімнастів, що дозволяє ефективно проводити навчально-тренувальний процес. Наголошується, що ця складова дозволяє тренеру сприяти розвитку фізичної підготовки та технічних навичок спортсменів, підтримуючи їхню впевненість і мотивацію до досягнення спортивних результатів у видах гімнастики. Психолого-педагогічна компетентність є багатогранною складовою професійної майстерності тренера з гімнастики, яка охоплює вміння мотивувати спортсменів, створювати сприятливе психологічне середовище та застосовувати сучасні педагогічні й психологічні технології у підготовці спортсменів. Організаційно-управлінська компетентність тренера з гімнастики охоплює планування тренувального процесу з урахуванням індивідуальних особливостей спортсменів, ефективну комунікацію з усіма учасниками спортивного середовища, управління спортивною групою. Діагностико-аналітична компетентність передбачає здатність об’єктивно оцінювати результати спортсменів, застосовувати сучасні технології моніторингу та функціональної діагностики, а також здійснювати самоаналіз власної професійної діяльності. Дослідницька компетентність тренера з гімнастики включає знання новітніх методів, використання сучасних технологій і адаптацію їх до індивідуальних потреб спортсменів. Доведено, що структурні компоненти професійної майстерності тренера з гімнастики створюють комплексну основу для його ефективної роботи, сприяючи гармонійному розвитку спортсменів і досягненню високих результатів у спорті.
Keywords: професійна майстерність; тренер; гімнастика; компетентність