ТРАНСФОРМАЦІЯ ЦІННОСТЕЙ ОЛІМПІЗМУ ТА ПРОФЕСІОНАЛІЗАЦІЯ ОЛІМПІЙСЬКОГО СПОРТУ ПІД ВПЛИВОМ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ ТА РИНКОВИХ МЕХАНІЗМІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Комплексне вивчення проблеми професіоналізації олімпійського спорту під впливом глобалізації та ринкових механізмів супроводжується усвідомленням значущості використання різних пізнавальних підходів у дослідженні. Варто відзначити й те, що аналіз проблеми професіоналізації олімпійського спорту під впливом глобалізації та ринкових механізмів передбачає врахування детермінації цього процесу різними соціокультурними факторами, а також людськими цілями, цінностями, інтересами, ідеалами, мотивами тощо. Людина в єдності своїх соціальних та особистісних характеристик виступає головним суб’єктом усіх процесів, у яких вона бере участь, зокрема й процесів глобалізації.Трансформація цінностей олімпізму та професіоналізація олімпійського спорту під впливом глобалізації та ринкових механізмів є багатогранним явищем, яке розглядається в наукових дослідженнях. Основні аспекти, які висвітлюються в дослідженнях, включають комерціалізацію спорту, зокрема сучасний олімпійський рух дедалі більше інтегрується в глобальну економіку, що проростає у зростанні спонсорських угод, продажу медіаправ, реклами, створення масштабних комерційних проектів тощо.Комерціалізація олімпійського спорту: ринкові механізми та глобальний бізнес впливають на розвиток олімпійського руху, де великі корпорації та спонсори створюють ключову роль; підвищилась роль прибутковості, що також вплинуло початкову ідею «чистого спорту» та принципу любительства. Медіатизація олімпійського руху: трансляції, реклама та маркетинг впливають на спортивні події, перетворюючи їх на комерційні. Фокус зміщується з спортивних досягнень на створення видовищності, що в свою чергу призводить до професіоналізації олімпійського спорту. Професіоналізація атлетів: олімпійці більше не є любителями, а часто підтримують контракти та спонсорські угоди. Це змінює мотивацію спортсменів, роблячи фінансовий успіх важливим за ідеали «участі заради участі». Зростання політичного впливу: Олімпійські ігри стали платформою для політичних заявок та геополітичних протистоянь. Держави використовують олімпійський спорт як інструмент «м’якої сили» та іміджового впливу. Розширення ідей інклюзивності та рівності: завдяки глобалізації розширилась участь жінок, людей з інвалідністю та представників різних соціальних груп. Олімпійський рух почав приділяти більше уваги питанням рівності, антидискримінації та екологічної відповідальності. Антидопінгові виклики: конкуренція та фінансові інтереси сприяли поширенню допінгу, що суперечить олімпійським ідеалам чесної гри. Відповіддю стали посилені антидопінгові заходи та контроль. Під впливом глобалізації та ринкових механізмів цінності олімпізму адаптовано до сучасних реалій, що принесло як позитивні, так і негативні наслідки для спортивного світу.
Keywords: олімпійський та професійний спорт; дослідження; глобалізація; ринкові механізми