ВПЛИВ ТРЕНУВАНЬ РІВНОВАГИ НА РІВЕНЬ ФІЗИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ПАЦІЄНТІВ ІЗ РОЗСІЯНИМ СКЛЕРОЗОМ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Розсіяний склероз — це нейрозапальне захворювання, яке призводить до прогресуючої нейродегенерації та широкого спектру порушень функціональних систем, і є найпоширенішою нетравматичною неврологічною причиною інвалідності у молодих людей. Зниження фізичної активності є одним із розповсюджених наслідків розсіяного склерозу, яке погіршує прогноз щодо вторинних ускладнень та інвалідизації пацієнтів. Порушення рівноваги відносять до чинників, які призводять до зниження рівня фізичної активності при розсіяному склерозі, проте виявлено брак досліджень щодо ефективності різних методів тренувань рівноваги на рівень фізичної активності у цієї популяції. Мета дослідження: оцінити вплив різних методів тренування рівноваги на показники фізичної активності пацієнтів із розсіяним склерозом. Матеріал та методи дослідження: у дослідженні взяли участь 57 пацієнтів із розсіяним склерозом, яких було рандомізовано на дві групи: групу втручання (29 осіб) та групу порівняння (28 осіб). У групі втручання було реалізовано програму фізичної терапії із застосуванням методу нейром’язевої активації, у групі порівняння натомість використовували загальноприйняті вправи для розвитку балансу. Учасників дослідження обстежували два рази: вперше – перед початком застосування заходів фізичної терапії, вдруге – через 21 день від початку втручання. Для оцінки показників результату використовували Міжнародний опитувальник рухової активності. Оцінка ефективності програми фізичної терапії із застосуванням методики нейром’язевої активації продемонструвала статистично значущий більший розмір ефекту для індексу фізичної активності у групі втручання, порівняно з групою, в якій застосовували загальноприйняті вправи для розвитку балансу, а також сприяла більш виразним клінічно значущим змінам індексу фізичної активності пацієнтів із розсіяним склерозом.
Keywords: розсіяний склероз; фізична терапія; фізична активність; рівновага; реабілітація; нейром’язева активація