ВИКОРИСТАННЯ ОЗДОРОВЧО-РЕКРЕАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ПЛАВАННЮ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
В Україні затверджено низку комплексних програм навчання плаванню в рамках фізичного виховання в закладах середньої освіти. Але вони не враховують великий потенціал сучасних інноваційних методів і оздоровчо-рекреаційних технологій, які застосовують тренери та інструктори з навчання плавання в світі. Можна стверджувати, що поглиблений аналіз даних методик відкриє спеціалістам нові можливості та підходи до практичного вдосконалення процесу навчання плаванню учнів молодших класів. Такий підхід дасть можливість зробити процес навчання легким та цікавим. Метою статті є аналіз сучасних інноваційних методик і оздоровчо-рекреаційних технологій навчання дітей молодшого шкільного віку плаванню, які можуть бути поступово впроваджені в процес фізичного виховання в закладах середньої освіти України або в приватній практиці фізкультурно-оздоровчих клубів.Методологія дослідження включала такі методи: науково-методичних джерел за темою дослідження, конкретизація та порівняння, педагогічне спостереження. Наукова новизна дослідження полягає в впровадженні в заняття з школярами великого арсеналу засобів та методів навчання плаванню. Серед них можна виділити: оздоровчо-рекреаційні заняття з елементами аквафітнесу та гідро аеробіки, дитяча йога в умовах водного середовища, танцювальні вправи, використання різних ігор на заняттях, навчання прикладного плавання та плаванню в умовах глибокої води з використанням платформ та допоміжних засобів.Висновки. За результатами дослідження в процес навчання дошкільників плаванню рекомендується впроваджувати інноваційні методи, які будуть включати не лише різноманітні види рухової активності, а й різне обладнання (наприклад плоти, платформи). Також потрібно насамперед враховувати матеріально-технічні та кадрові можливості закладів середньої освіти, де планується заняття При впровадженні інноваційних технологій у процес навчання дітей плаванню необхідно дотримуватися таких критеріїв технологічності як науковість, системність, ефективність, процесуальність, структурованість.
Keywords: оздоровчо-рекреаційні заняття; технології; школярі; плавання; інноваційні технології