ОСОБЛИВОСТІ ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ СТРИБКОВИХ ЗДІБНОСТЕЙ У СУЧАСНОМУ ВОЛЕЙБОЛІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Стрибкові здібності є одним із ключових компонентів успішної гри у сучасному волейболі, оскільки значна частина ігрових дій (атаки, блокування, подачі) залежить від здатності спортсмена виконувати високі та вибухові стрибки. Зростання інтенсивності гри та фізичних вимог до спортсменів обумовлює необхідність вдосконалення методик розвитку стрибкових здібностей. Сучасні дослідження свідчать, що традиційні методи не завжди враховують індивідуальні особливості гравців, їхній рівень фізичної підготовки, координаційні можливості та специфіку тренувальних навантажень. У статті розглянуто необхідність комплексного підходу до розвитку стрибкових здібностей, що включає поєднання пліометричних, силових та координаційних вправ. Окрема увага приділена взаємозв’язку стрибкових характеристик із такими параметрами, як спритність, швидкість реакції та баланс. Дослідження також аналізує ефективність різних методик тестування стрибкових здібностей і їхню роль у коригуванні тренувальних програм. Запропоновані практичні рекомендації щодо використання спеціальних вправ та тестових завдань дозволяють підвищити ефективність тренувального процесу, знизити ризик травм та покращити ігрову продуктивність волейболістів. Визначені тестові нормативи можуть бути використані для оцінки рівня підготовки спортсменів у різних вікових групах. Подальші дослідження повинні бути спрямовані на розробку персоналізованих програм тренувань для гравців різних позицій, а також на оцінку довгострокового впливу різних тренувальних підходів на стрибкові здібності волейболістів.
Keywords: стрибкові здібності; волейбол; тренувальний процес; пліометрія; координація; тестування; спортивна підготовка