ОСОБЛИВОСТІ ІНКЛЮЗИВНОГО ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ УЧНІВ З РОЗЛАДАМИ АУТИЧНОГО СПЕКТРА (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Включення дітей з розладами аутичного спектра до шкільної освіти разом з дітьми, які не мають обмежень у розвитку, є складною, дискусійною, недостатньо вивченою проблемою. Особливо дискусійним є питання впровадження інклюзивної освіти в процес фізичного виховання, де визначальною є рухова діяльність. Фахівці з фізичної культури, які працюють в інклюзивній освіті з дітьми з розладами аутичного спектра вказують, на складнощі долучення таких учнів до спільних форм занять фізичними вправами, де передбачається взаємодія усіх учасників освітнього процесу.   Причинами є проблеми в соціальній взаємодії, низька мотивація учнів з розладами аутичного спектра, а також недостатня підготовленість фахівців. Робота присвячена проблемі оптимізації процесу залучення до занять фізичними вправами дітей з розладами аутичного спектра в умовах інклюзивного навчання. Було визначено обізнаність учителів фізичної культури щодо роботи в умовах інклюзивного навчання, зокрема з учнями з розладами аутичного спектра. Розроблено та впроваджено методичні рекомендації щодо проведення спільних занять фізичними вправами з дітьми з РАС в програму курсів підвищення кваліфікації для учителів фізичної культури. В результаті проведеного дослідження  підвищився рівень теоретичних знань та практичних навичок вчителів фізичної культури що до залучення дітей з РАС до спільних занять фізичними вправами на уроках фізичної культури, що доводить ефективність розроблених методичних рекомендацій. У роботі використовувались наступні методи наукових досліджень: теоретичні методи (синтез, аналіз, порівняння), соціологічні методи (анкетування), педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, методи математичної статистики.
Keywords: учні; розлади аутичного спектра; фізична культура; інклюзивне навчання; урок