ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РЕКРЕАЦІЙНО-ОЗДОРОВЧОЇ РОБОТИ У ВИЩОМУ ЗАКЛАДІ ОСВІТИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Актуальність теми дослідження полягає у визначенні основних мотивів здобувачів вищої освіти до оздоровчо-рекреаційної діяльності та пошуку шляхів покращення психоемоційного стану студентської молоді. В статті розглянуті проблемні питання психоемоційної корекції негативних психологічних станів студентської молоді засобами поза навчальної рекреаційно-оздоровчої роботи у спортивному таборі. Мета: аналіз готовності спортивно-оздоровчої бази закладів вищої освіти Дніпровського регіону до рекреаційно-оздоровчої діяльності; вивчення впливу рекреаційно-оздоровчої методики на психоемоційний стан студентської молоді в умовах Приорільського природного заповідника. Методи: психолого-педагогічне спостереження; анкетування; методи психологічної діагностики; фізіологічні методи (пульсометрія, тонометрія, функціональні проби); методи рухових тестів. Результати: Психолого-педагогічне дослідження проводилось поетапно: перший етап – організаційний; другий етап – практичний; третій етап – контрольно-оціночний. Ефективність процесу корекції психоемоційного стану здобувачів вищої освіти можна підвищити, якщо будуть реалізовані психолого-педагогічні умови. Рекреаційно-оздоровча методика розрахована на комплексний вплив психоемоційного стану студентської молоді через використання різновидів рухової активності (оздоровчі вправи, спортивні ігри, туристичні походи, піші прогулянки і т.п.), методи психологічного впливу (словесно-образне емоційно-вольове управління станом людини, дихальні гімнастики), фітотерапія і вживання мінеральної води. За гіпотезою дослідження, природні фактори в поєднанні з оздоровчо-руховою активністю повинні позитивно вплинути на психоемоційний стан студентської молоді. В ході проведеного дослідження можна стверджувати що, запропонована методика психоемоційної корекції негативних станів студентської молоді з використанням оздоровчо-рекреаційних практик є ефективною як в покращенні психоемоційного стану так і фізичній підготовці, і в показниках функціонального стану, сприяє формуванню здорового способу життя, підвищує мотивацію до занять фізичною культурою. Проведені нами дослідження дозволяють стверджувати, що рекреаційно-оздоровчої заняття з студентами, які проводяться за спеціальними методиками, мають важливе оздоровче значення.
Keywords: студентська молодь; здоров’я; психоемоційна корекція; фізична культура; особистість