ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ЗИМОВИХ ВИДІВ СПОРТУ ЯК ФАКТОР РОЗВИТКУ СПОРТИВНОГО ТУРИЗМУ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті досліджується питання популяризації зимових видів спорту як чинника розвитку спортивного туризму. Проаналізовано сучасний стан зимових видів спорту та їхній вплив на туристичну сферу. Розглянуто ключові фактори, що визначають рівень залучення населення до зимового спорту, включаючи економічну доступність, рівень інфраструктури та ефективність інформаційної підтримки. Окреслено роль спортивного туризму у зміцненні економічного потенціалу регіонів, зокрема за рахунок розвитку туристичних комплексів, підвищення попиту на послуги спортивного сегмента та залучення інвестицій. Визначено основні методи популяризації зимових видів спорту, серед яких організація масових спортивних заходів, створення сучасної інфраструктури та реалізація освітніх програм. Окрему увагу приділено екологічним аспектам розвитку зимового спортивного туризму, включаючи стійке використання природних ресурсів, впровадження екологічних технологій у туристичних зонах та заходи щодо мінімізації негативного впливу на довкілля. Зазначено позитивний вплив зимових видів спорту на фізичне та психоемоційне здоров'я населення. Активний відпочинок на свіжому повітрі сприяє зміцненню серцево-судинної системи, покращенню витривалості, координації та зниженню рівня стресу. У статті підкреслюється необхідність комплексного підходу до популяризації зимових видів спорту для забезпечення сталого розвитку спортивного туризму. Окремо розглянуто перспективи подальших досліджень у цій сфері, зокрема можливості застосування цифрових технологій для залучення населення до зимових видів спорту, а також адаптацію спортивного туризму до кліматичних змін. Наголошено на важливості міждисциплінарного підходу та співпраці між спортивними організаціями, туристичними компаніями та державними установами для ефективного розвитку зимового спортивного туризму.
Keywords: зимові види спорту; спортивний туризм; популяризація; туристична інфраструктура; економічний розвиток; екологічна стійкість; здоровий спосіб життя; цифрові технології; кліматичні зміни