ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ РІЗНИХ ВІКОВИХ КАТЕГОРІЙ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті представлено результати наукового дослідження, спрямованого на порівнювальний аналіз впливу віку на рівень фізичної підготовленості військовослужбовців, які проходять базову загальновійськову підготовку. Досліджувана вибірка складалася з 273 чоловіків віком від 25 до 49 років, що забезпечило репрезентативність даних для порівняльного аналізу між різними віковими групами. Однорідність вибірки щодо рівня початкової фізичної підготовки була забезпечена шляхом залучення військовослужбовців, які перебували на початковому етапі військової служби. Для статистичної обробки отриманих даних використовувалися непараметричні методи математичної статистики, а саме медіанний тест та критерій Краскела-Уолліса, що забезпечило надійність отриманих статистичних результатів.Аналіз результатів виконання тестових вправ, проведений за допомогою непараметричних методів статистичного аналізу, не виявив статистично значущих відмінностей між сусідніми віковими групами у показниках сили, витривалості, швидкості та спритності (χ² = 34,13 - 4,36, p > 0,05). Аналіз розподілу рівнів фізичної підготовленості показав, що з віком спостерігається поступове зниження відсоткової частки військовослужбовців з високим рівнем фізичної підготовленості, від 82,4 % у віковій групі 25-29 років до 42,6 % у групі 45-49 років. Водночас, відсоток військовослужбовців з низьким рівнем фізичної підготовленості зростає з 8,8 % до 40,7 % у відповідних вікових групах. Результати дослідження підкреслюють актуальність обраної теми та необхідність розробки диференційованих програм фізичної підготовки, адаптованих до вікових особливостей військовослужбовців. Отримані дані можуть бути використані для оптимізації процесу базової загальновійськової підготовки з метою підвищення рівня фізичної готовності військовослужбовців різних вікових категорій. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вивчення впливу інших факторів, таких як специфіка військової спеціалізації та індивідуальні особливості, на фізичну підготовленість військовослужбовців.
Keywords: військовослужбовці; фізичні якості; базова загальновійськова підготовка; рівень фізичної підготовленості