ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ ПРОЕКТНОЇ ПРИРОДОЗНАВЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розкрито теоретико-методичні засади організації проєктної природознавчої діяльності в початковій школі. Акцентовано увагу на значенні проєктного навчання для розвитку природничих компетентностей молодших школярів, формування дослідницьких навичок, екологічного світогляду та критичного мислення.Здійснено аналіз загально дидактичних та конкретно-предметних принципів організації проєктної природознавчої діяльності, зокрема принципів діяльності, природовідповідності, наочності, інтеграції, інструментальності. Проаналізовано їх роль у структурі навчального процесу, що сприяє залученню учнів до самостійного пізнання довкілля, практичного застосування знань та активного розв’язання проблем екологічного змісту. Описано конкретно-предметні принципи, які сприяють ефективній організації проєктної природознавчої діяльності. Зокрема, фокус робиться на краєзнавчий принцип, що забезпечує зв’язок навчання з місцевими природними умовами, традиціями та історико-культурною спадщиною регіону. Підкреслено, що ці принципи створюють оптимальні умови для формування в учнів початкової школи навичок дослідження навколишнього середовища, розвитку критичного мислення та ціннісного ставлення до природи. Окреслено перспективи подальших досліджень у напрямку вдосконалення методики організації проєктної діяльності, що сприятиме модернізації змісту природничої освіти в початковій школі.
Keywords: проектне навчання; метод проектів; природнича освітня галузь; принцип проектної діяльності