ФОРМУВАННЯ ВАЛЕОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБОМ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті розкрито теоретико-методичні засади формування валеологічних знань молодших школярів засобами фізичного виховання. Акцентовано увагу на значенні валеологічної освіти для розвитку свідомого ставлення до здоров’я, формування здоров’язбережувальних компетентностей, фізичної активності та усвідомлення учнями основ здорового способу життя.Здійснено аналіз організаційних форм фізичного виховання з метою формування валеологічних знань у молодших школярів, зокрема уроків фізичної культури, фізкультурно-оздоровчих заходів у режимі навчального дня. Описано методи і засоби такої діяльності, що сприяють інтеграції валеологічних знань у рухову активність дітей. Особливу увагу приділено використанню здоров’язбережувальних технологій, рухливих ігор, фізичних вправ, загартування, дихальної гімнастики та інших засобів, які сприяють формуванню у дітей практичних навичок підтримки здоров’я. Визначено ефективні педагогічні підходи до формування валеологічної компетентності, зокрема діяльнісний, компетентнісний та інтегративний підходи, які забезпечують поєднання теоретичних знань із практичною діяльністю, сприяють розвитку рефлексії та усвідомленого ставлення до власного здоров’я. Підкреслено, що системне впровадження валеологічного компонента у фізичне виховання створює оптимальні умови для формування у молодших школярів мотивації до здорового способу життя. Окреслено перспективи подальших досліджень у напрямку вдосконалення методики валеологічного навчання, що сприятиме підвищенню ефективності фізичного виховання та інтеграції валеологічних знань у зміст початкової освіти.
Keywords: валеологічна освіта; фізичне виховання; здоров’язбережувальна компетентність; валеологічні знання; здоровий спосіб життя; молодші школярі