АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ФІЗИЧНОГО СТАНУ ЖІНОК 35-45 РОКІВ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
У статті представлено результати дослідження показників фізичного стану жінок 35–45 років на основі комплексного аналізу антропометричних, морфофункціональних та функціональних показників. У дослідженні взяли участь 50 жінок, які відвідували заняття з фізкультурно-оздоровчої активності. Для оцінки фізичного стану використовували методику О.А. Пирогової, що дозволяє визначати інтегральний показник рівеня фізичного стану (РФС) за сукупністю параметрів: зріст, масу тіла, частоту серцевих скорочень (ЧСС) та середній артеріальний тиск (САТ). Результати дослідження показали значну варіативність антропометричних та функціональних показників. Середня довжина тіла становила 165,4±1,1см, а маса тіла – 63,2±1,8кг. Виявлено широкий діапазон значень ЧСС (45–92уд/хв) та САТ (89,2±1,12мм рт.ст.), що свідчить про різні рівні адаптації серцево-судинної системи. Аналіз рівня фізичного стану показав, що більшість жінок (72%) мали низький або нижче середнього рівень РФС, середній рівень спостерігався у 18%, а вищий за середній – лише у 6% учасниць. Жодна з жінок не продемонструвала високого рівня фізичного стану. Отримані результати свідчать про необхідність удосконалення програм рухової активності для жінок 35–45 років з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей та рівня фізичної підготовленості.
Keywords: фізичний стан; жінки 35–45 років; антропометричні; морфофункціональні та функціональні показники