МЕТОД ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ДО ВЛАСНОГО ЗДОРОВ’Я ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2025)
Низка дослідників зазначають різке погіршення стану здоров’я та фізичної підготовленості студентства України. Малорухомий спосіб життя веде переважна більшість студентів, він займає до 11 годин активного часу доби. Інші складові здорового способі життя студентів також далекі від здоров’язбережувальних. Така ситуація є наслідком урбанізації,  перенавантаження навчальних програм теоретичною частиною,  відсутністю культури здорового способу життя у життєвому світі дітей та молоді, суспільної цінності нового на противагу усталеному тощо. Наслідком є втрата ефективності та навіть працездатності майбутнього покоління фахівців. Тому невідкладним завданням наукової спільноти України є формування здорового способу життя дітей та молоді. Компонентами останнього є знання, цінності та поведінка, серед яких визначальне значення для зімни поведінки має цінність, в даному випадку цінність здоров’я. Якщо у суб’єкта немає цінності здоров’я, він не буде сприймати знання, стосовні здоров’я, не буде змінювати поведінку, стосовну здоров’я. Тому на сьогодні маємо численні публікації, присвячені як оздоровленню способу життя, так і формуванню в дітей та молоді ціннісного ставлення до здоров’я. Однак всі вони мають спільні недоліки, розглянуті в статті. Також в статті пропонується простий, але дієвий метод  формування у студентської молоді ціннісного ставлення до власного здоров’я засобами фізичної культури, який відрізняється від інших тим, що не намагається створити умови чи середовище для комфортного існування студента (адже за біологічною програмою, комфорт не приводить людину до змін), а пропонує якісно використати наявні умови, допомогти студентам в процесі практики самотужки прийти до висновку, що спосіб життя слід змінити на краще, стимулювати їх до цих змін, допомогти їм ці зміни ефективно організувати та впроваджувати, а також застосовувати чіткі показники результативності самостійної та координованої роботи студентів. Запропоновано деякі методи опитування студентів та індивідуалізації їх роботи під час заняття з фізичного виховання.
Keywords: здоровий спосіб життя; формування ціннісного ставлення до здоров’я; студентська молодь; викладач; потреба; цінність; спосіб життя; оздоровлення способу життя; засоби фізичної культури