КОНКРЕТНИЙ ПІДХІД ДО ПЛАВАННЯ ЯК ДО УТИЛІТАРНОЇ НАВИЧКИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
З початку свого існування суспільству доводилося якось пристосовуватися до водного середовища, воно займає аж 71% всієї поверхні планети. У першому розділі коротко описується історія плавання від початку до останніх Олімпійських ігор. Завдяки вмінню плавати людство скористалося можливостями полювання. У давнину цінували людей, які вміли плавати. Пізніше здатність пересуватися у воді стала використовуватися для збройного бою. У середні віки плавання було повністю залишено, але період Відродження став поверненням до античності. Плавання також почали практикувати спортсмени, що призвело до конкуренції. Спочатку у відкритих водоймах, а з часом у критих басейнах. Звичайне плавання, яке ми знаємо сьогодні, почалося в другій половині 19 століття. Саме тоді почали створювати басейни та школи плавання. Нині суспільство охоче використовує водойми, будується дедалі більше закритих басейнів чи великих комплексів, так званих «аквапарки». Навчальні програми з плавання відіграють важливу роль у популяризації плавання. У наведеній нижче роботі вони поділяються на: державні програми та програми Добровільної служби порятунку на воді. Важливу роль у навчанні та популяризації плавання відіграла Добровільна служба порятунку на воді, яка запровадила плавальні картки.
Keywords: навик; плавання; вода; навчання; небезпека