СПЕЦИФІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СПОРТИВНОМУ ТАНЦІ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Сучасні вимоги до реалізації змагальної діяльності передбачають формування певних функціональних структур, які забезпечують високий рівень працездатності і умови демонстрації специфічної майстерності спортсменів-танцюристів. Протягом змагальної діяльності показники споживання кисню, виділення вуглекислоти і легеневої вентиляції змінюються відповідно до вимог компонентів функціонального забезпечення спеціальної працездатності. А саме: швидкої кінетики: Т50 (VO2, СО2, VE): партнери – 28,9±2,9; 28,9±2,9; 26,5±3,2 & партнерки – 29,3±4,3; 27,6±4,0; 28,0±4,3: стійкого стану VO2 max (SF – півфінал), VE/CO2, La VO2 max (період відновлення SF – F); партнери: 52,8±2,1 ml·min-1·kg-1; 38,7±0,8 //у. о.; партнерки: 9,9±0,8 mmol·l-1 & партнерки: 47,9±2,1ml·min-1·kg-1; 29,3±0,8 у. о.; партнерки 8,9±0,3 mmol·l-1; сталого розвитку функцій в умовах компенсації втоми (F – фінал) – VO2 max F, VE/CO2, La max (період відновлення F); партнери: 53,8±2,8 ml·min-1·kg-1; 39,7±1,2 у. о.; 13,4±1,2 mmol·l-1 & партнерки: 49,0±2,3 ml·min-1·kg-1; 32,9±0,9 у. о.; 11,8±0,4 mmol·l-1. У партнерів спостерігається збалансований тип аеробного і анаеробного енергозабезпечення. У партнерок функціональні можливості характеризуються домінуючим впливом анаеробного гліколізу і реакції дихальної компенсації метаболічного ацидозу.
Keywords: Спортивні танці; функціональні можливості; спеціальна працездатність; фізіологічне напруження навантаження