ІНТЕГРАЦІЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОСВІТУ ДОРОСЛИХ: ЦИФРОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
В оглядовій статті особлива увага приділена розвитку цифрової компетентності науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти для забезпечення успішної інтеграції цифрових технологій в освітній процес. Розглянуто основні тенденції та виклики, які супроводжують впровадження цифрових технологій в освіту дорослих. Наголошено на важливості використання викладачами закладів вищої освіти цифрових технологій, на стрімкому розвитку інформаційних технологій, який впливає на освітній процес закладів вищої освіти, а цифрова компетентність науково-педагогічних працівників є необхідною складовою їх професійної діяльності. Проаналізовано використання цифрових технологій науково-педагогічними працівниками закладів вищої освіти за останні п’ять років. Висвітлено вплив стрімкого розвитку інформаційних технологій на освітній процес, доведено, що цифрова компетентність науково-педагогічних працівників є необхідною складовою їх професійної діяльності, відіграє величезну роль у сучасній освіті та полягає у таких аспектах як забезпечення доступу до інформації, розвиток нових методів навчання, підвищення якості навчання, підготовка до майбутньої кар’єри. Доведено, що сьогодні в освіті дорослих без володіння цифровою компетентністю викладач і слухач не зможуть досягти очікуваної ефективності своєї діяльності, зокрема розуміння сутності завдань і розв’язуваних проблем; набуття досвіду у своїй сфері; вміння обирати засоби й способи діяльності, адекватні конкретним обставинам місця та часу; відчуття відповідальності за отримані результати; здатності вчитися на помилках і вносити корективи в процес досягнення мети; стійкості до стресів та невдач, їх прогнозування й уникнення в роботі та побуті.
Keywords: цифрові технології; інтеграція; освіта дорослих; науково-педагогічні працівники; заклади вищої освіти; цифрова компетентність