РОЗВИТОК КООРДИНАЦІЇ У КУРСАНТІВ МЕТОДАМИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
Фізична підготовка є невід'ємною складовою навчання курсантів, яка забезпечує ефективність їхньої майбутньої професійної діяльності. Серед основних фізичних якостей, необхідних для виконання завдань в умовах підвищеного фізичного та психологічного навантаження, особливе місце посідають координаційні здібності. Вправи, спрямовані на утримання рівноваги, швидкість виконання дій та подолання перешкод, можуть суттєво підвищити здатність прикордонників ефективно реагувати на загрозливі ситуації. Вони відіграють вирішальну роль у швидкому прийнятті рішень, точності дій та ефективному використанні фізичного потенціалу. Відомо, що координаційна підготовка досі залишається слабо розробленим розділом теорії та методики фізичного виховання у зв'язку з багатокомпонентністю та складністю цього напряму. У статті розглядаються методи розвитку координації у курсантів, а також аналізується їх вплив на професійне становлення майбутніх прикордонників. Досліджується значення розвитку координаційних здібностей у процесі фізичної підготовки курсантів. Визначено роль координації у підвищенні ефективності виконання службових завдань, зокрема в умовах високого навантаження. Описано сучасні підходи та методики, які сприяють вдосконаленню координації. Результати дослідження вказують на тісний зв'язок між рівнем координаційних здібностей курсантів і їхньою готовністю до виконання професійних обов’язків.
Keywords: фізична підготовка; фізичне виховання; курсанти; координація; рівновага