ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ СПОРТСМЕНІВ З ТЕНДИНІТОМ ЗВ’ЯЗКИ НАДКОЛІННИКА (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, 2024)
У статті розглянуто питання фізичної терапії спортсменів з тендинітом зв’язки надколінника. Встановлено, що тендиніт зв’язки наколінника є поширеною проблемою серед спортсменів, особливо у тих видах спорту, що передбачають стрибки та різкі зміни напрямку руху. Визначено, що фізична терапія є одним з основних методів лікування означеної патології, що підтверджується відповідними науковими розвідками. Проведено всебічний аналіз українських та зарубіжних досліджень ефективності різних методів фізичної терапії тендиніту зв’язки наколінника серед спортсменів з різним рівнем фізичної підготовки, таких як: вправи на зміцнення м’язів, розтяжка, масаж та інші методи. Розглянуто методи лікування тендинопатії наколінника, виділені зарубіжними науковцями, що передбачали відпочинок, модифікацію активності, протизапальні препарати, ін’єкційну терапію, тейпування, ексцентричні вправи, екстракорпоральну ударно-хвильову терапію, черезшкірний електроліз та хірургію, а також методи, запропоновані українськими дослідниками – кінезіотейпування, лікувальну фізкультуру, ударно-хвильову терапію, плазмоліфтинг, медикаментозну терапію та ін’єкції кортикостероїдів. Виділено додаткові методи, які можуть бути результативними при фізичній терапії тендиніту зв’язки наколінника: масаж, який покращує кровообіг, зменшує набряк і спазм м’язів, мануальну терапію, яка сприяє відновленню рухливості суглобів і м’яких тканин, лазеротерапію, застосування якої зменшує запалення та прискорює процеси регенерації. Також розглянуто профілактичні методи, використання яких сприятиме запобіганню виникнення тендиніту зв’язки наколінника у спортсменів, висвітлені в публікаціях зарубіжних та вітчизняних науковців. Згідно з українськими дослідженнями встановлено, що профілактика тендиніту зв’язки наколінника включає: розминку перед тренуваннями для підготовки м’язів до навантаження, поступове збільшення навантаження (з уникненням різких стрибків у тренувальному навантаженні), зміцнення м’язів стегна завдяки регулярним силовим тренуванням та правильну техніку виконання вправ для уникнення перенавантаження сухожилля. Відповідно до зарубіжних досліджень, у якості найпоширеніших профілактичних методів тендиніту зв’язки наколінника розглянуто статичне розтягування, вправи для стабільності ядра, ортез стопи, амортизаційні устілки та замісну гормональну терапію у жінок. Акцентовано увагу на тому, що раннє втручання і початок фізичної терапії збільшують шанси на повне відновлення організму спортсмена з тендинітом зв’язки наколінника.
Keywords: тендиніт зв’язки наколінника; фізична терапія спортсменів; реабілітація; коліно стрибуна; зміцнення м’язів